В Русия официално започва президентската кампания

От днес, 18 декември, в Русия официално стартира кампанията за президентските избори. Съответното постановление на Съвета на федерациите, което бе единодушно одобрено в петък, бе публикувано от държавния вестник „Российская газета“, след което кампанията бе открита, предава „Фокус“.

По-късно в понеделник Централната избирателна комисия ще започне обратно отброяване до деня на гласуването и ще одобри календара на кампанията. Точно след 3 месеца – на 18 март 2018 г. – руснаците ще гласуват за нов държавен глава на страната.

Председателят на избирателната комисия Елена Памфилова припомни, че през последната година в руското законодателство са внесени редица поправки, облекчаващи участието в изборите – не само на гласоподавателите, но и на наблюдателите. Преди всичко е отменено „крепостното право“ за избирателите – сега тези от тях, които нямат възможност да упражнят правото си на глас, ще могат да гласуват по мястото си на пребиваване.

За тази и други въведени промени гражданите на Руската федерация ще бъдат информирани чрез видеоклипове, банери, брошури и други материали, обясняващи нюансите на кампанията.

Кандидатури за участие в президентските избори вече са издигнали 23-ма души, включително настоящият държавен глава Владимир Путин.