В Русия отбелязаха Деня на Незнайния воин

Вчера за първи път в Русия бе отбелязан Деня на Незнайния воин.

Ръководителят на администрацията на руския президент Сергей Иванов в речта си пред ветераните от войната подчерта, че подвигът на незнайните воини, герои във Великата Отечествена война никога не може да бъде забравен.

„Днес Русия за първи път отбелязва Деня на Незнайния воин. Това е ден, посветен на паметта на всички тези, които с оръжие в ръце са защитавали нашата страна и завинаги са останали на бойното поле, там, където ги е настигнала смъртта: в разрушените землянки и окопи, във водите на реките, в хилядите безименни гробове“, каза Иванов.

Той добави, че датата 3 декември не е избрана случайно. Иванов припомни, че през 1966 г. на този ден от братската могила е пренесен и погребан в Александровски сад на Кремъл прахът на незнайния войн. „Мемориалът пред стените на Кремъл се превърна в символично място за поклонение за всички, които не знаят как и къде са загинали техните близки и роднини“, каза Иванов.

Ръководителят на администрацията на руския президент отбеляза също, че броят на жертвите във Втората Световна до ден днешен не е обявен с точност. В списъците за загубите почти една трета от фамилиите са водят „безследно изчезнали“. „Огромно уважение заслужават хората, които в продължение на десетилетия не престават търсенето на загиналите воини. Година след година те претърсват местата, където са се водили битки, разчистват блата и гори, и извличат от небитието все нови и нови имена“, каза Иванов.

Той посети изложбата, организирана от общоруското движение „Движение за търсене в Русия“, създадено на 12 април 2013 г. и обединяващо повече от 40 хил. души от 74 региона в Русия.

През 2014 г. в Московска област бе създадено регионално движение, в чийто състав влязоха 104 отряда за търсене, които проведоха 242 мероприятия в областта, включващи разследване, полеви експедиции и ексхумации.

Представителят на движението обърна внимание на Иванов на символа на доброволците – Вечния огън, който се вие към небето във формата на два жерава. Според него, веднъж търсачите открили останките на двама войници и в момента, в който ги изваждали, зад облаците се появили два жерава, които започнали да кръжат около мястото, където били открити телата. „Те кръжаха около мястото и отлетяха. Според нас, това бяха душите на войниците“, каза той.