В Русия защитават възрастните хора от имотна измама

Не е тайна, че голям процент от имотните измами засягат възрастни хора. Било то в резултат на прекалено доверие или поради наличието на отлична схема на мошеничество доста хора на преклонна възраст губят домовете си.

Намаляването на тази тенденция не е възможно без държавна намеса. В Русия вече са измислили начин как това може да стане. До няколко месеца собствениците на стари жилища на възраст над 70 години няма да могат да продават самостоятелно апартаментите си, а само със съгласието на социални работници. Основната цел на промяната е защита на възрастните хора от мошеници.

Към момента самостоятелно с имотите си не могат да се разпореждат само лица с доказани психически проблеми. Според авторите на промените в реда на покупко-продажба на имоти от вторичния пазар, промяната ще „изплаши” измамниците, тъй като в процеса на прехвърляне на собствеността ще участва и държавата.

Банките, от своя страна, също се борят за намаляване на имотните измами. Те предлагат да се ограничат преводите на крупни суми от страна на пенсионери, които не са посочили откъде имат парите и какво е основанието за превод.

До въпросните промени се стига, тъй като към момента 7% от всички реализирани сделки с недвижими имоти на територията на Русия са завършили за собственика със загуба на жилището или съществена сума пари. Всеки десети жител на Москва, извършващ сделка с недвижим имот, се сблъска с измама или най-малкото опит за такава. Голяма част от тях са самотни възрастни хора.

Навлизането на държавни лица в сделката по продажба на имот изисква детайлно да се преразгледат всички нюанси по правата и задълженията както на продавача и купувача, така и на държавното лице, за да не се стигне до ограничаване правото на собственика да се разпорежда с имотите си.

Наскоро у нас от Нотариалната камара на България също обърнаха внимание на пропуск в законодателството ни, който дава основание за реализиране на имотни измами, а именно възможността всеки да отиде в Агенцията по вписвания и да получи незаверен препис от нотариален акт на даден имот. „Въпросното копие – създадено на копирна машина или на ръка, лесно може да се превърне в заверен препис и да стане “доказателство” за прехвърляне на имота, особено когато нотариалният акт е издаден преди 1992 г. и не е отразен в информационната система на агенцията, допълниха от гилдията”, обяснява Димитър Танев, председател на Нотариалната камара. От Камарата препоръчват да бъде върнат режима отпреди две години, когато Агенцията по вписванията не е издавала незаверени преписи.

 

Автор Милена Богданова ,fakti.bg