В Русия затягат контрола върху чартърните полети

За редовни закъснения авиокомпаниите ще губят достъп до международни маршрути

Руското транспортно министерство засилва контрола върху международните чартърни полети и увеличава изискванията към отговорността на авиокомпаниите за качествено обслужване на пътниците.

В случаи на масови забавяния на полети Росавиация (Федералната агенция за въздушен транспорт) ще налага ограничения в сертификата на оператора и ще забранява на превозвача да извършва международни полети, съобщи „Известия“. Компаниите с нарушения ще губят достъп до международните маршрути.

Новите правила влизат в сила с началото на есенно-зимното разписание на полетите (на 29 октомври).

Вицепремиерът Виталий Мутко на 3 август 2017 г. е възложил на министерствата на транспорта и на културата да представят до 10 октомври  предложения за нормализация на пазара. В резултат пакет от мерки е подготвен от транспортното министерство.

Ограничения в сертификата и отказ за достъп до международни маршрути се предвиждат за случаите на масово задържане на полетите. Въпросът ще бъде обсъден допълнително от авиокомпаниите и  Росавиация.

Друга разпоредба на министерството към Росавиация е свързано с разработването на специален ред, по който агенцията ще одитира способността на превозвачите да изпълняват задълженията си и дали разполагат с достатъчно кадри.

Така от началото на есенно-зимното разписание ще действа новият механизъм, при който туроператорите ще сключват договори с авиокомпании, само ако  Росавиация потвърди, че те са в състояние да изпълнят чартърните си програми.

Транспортното министерство е възложило на агенцията и да затегне контрола върху издаването на билети за връщане за пътниците от организирани туристически групи. Сега нерядко авиокомпаниите оформят билетите като еднопосочни.

Обикновено това не създава проблеми за пътниците, но при форсмажорни обстоятелства (например фалит на туроператора) е трудно да се докаже правото на обратен полет.

Предложенията са на етап разработка, уточняват от Росавиация.

По техни данни през юни тази година са били задържани за повече от 2 часа 327 международни чартърни полета или 8,9% от общото количество чартъри. С най-големи отклонения от графиците са били IFLY (18,1% от задържаните полети) и ВИМ-Авиа (15,7%).  През юли са задържани 396 полета или  9,9% от международните чартър. С най-много отклонения са били Red Wings (21,8%) и  IFLY (19,3%).

Източник: investor.bg