В Русия заработи прототип на реактор с бързи неутрони

Прототип на „енергоблок на бъдещето“, който използва ядрени отпадъци, заработи на пълна мощност в руската Белоярска АЕЦ, съобщиха от руската държавна корпорация „Росатом“. Предстои комплексното тестване на реактора на бързи неутрони БН-800 и инсталирана мощност 880 Мвт, което е завършващо условие за въвеждането на реактора в промишлена експлоатация, допълниха от концерна.

Проверката ще продължи 15 дни, в които ще се следи дали блокът с реактор БН-800 се държи стабилно и може без отклонения да понася натоварване на номинално ниво на мощност в съответствие с проектните параметри.

След завършване на комплексното тестване за предаване на енергоблока в промишлена експлоатация е необходимо да се получи от регулиращия орган „Ростехнадзор“ заключение за съответствие на обекта с проекта. Планира се през есента на 2016 г. енергоблокът да бъде предаден в промишлена експлоатация.

Първият киловатчас електроенергия от Четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ бе произведен през декември 2015 г. От началото на 2016 г. до днес за произведени над 1.3 млрд. киловатчаса. Планира се до края на 2016 г. те да станат 3.5 млрд. киловатчаса.

Енергоблоковете с реактори на бързи неутрони имат големи преимущества за развитие на ядрената енергетика, смятат експертите. С тяхна помощ може съществено да се разшири горивната база на АЕЦ и да се намалят обемите на радиоактивни отпадъци, благодарение на реализацията на затворения ядрен горивен цикъл.

Реакторът БН-800 е опитно-промишлен реактор на бързи неутрони с течнометален топлоносител – натрий,  и използване на уран-плутониево МОКС-гориво. БН-800 се създава на базата на реактор на бързи неутрони БН-600, който е единственият в света действащ промишлен реактор на бързи неутрони.

От „Росатом“ обясняват,    че ги наричат „реактори на бъдещето“, защото от една страна изгарят плутоний, което позволява усвояване на натрупаните вече високо радиоактивни отпадъци, генерирани при преработката на отработено ураново ядрено гориво, както и от военния комплекс. Също така се намалява натрупването на нови ядрени отпадъци.

От друга страна реакторите на бързи неутрони намаляват необходимостта от използване на свеж природен уран с до 30%. И не на последно място затвореният горивен ядрен цикъл с използване на МОКС-гориво повишава ефективността на изгарянето и намалява количеството на ядреното гориво в обръщение до 100 пъти.

Белоярската АЕЦ започва работа през април 1964 г. Освен подготвяният сега реактор, там работи енергоблок на бързи неутрони на промишлено ниво на мощност БН-600, посочват от руската корпорация.