В Русия започна крайна проверка на боеспособността на армията

В понеделник в руската армия започна мащабна крайна проверка, която ще обхване близо 300 съединения и военни части в цялата страна, съобщи представителят на управлението на пресслужбата и информацията на руското министерство на отбраната.

Първата вълна на крайната проверка ще се проведе от 5 до 16 октомври, а втората – през последната декада на декември.

„Всички военнослужещи, преминаващи служба от Калининград до Курилските острови, ще бъдат проверени по всички видове подготовка – боева, техническа, огнева и други“, поясни представителят на руското военно ведомство.

През учебната 2015 г. на един от главните военни „изпити“ ще се явят около 300 съединения, военни части, органи на военно управление и учреждения на министерството на отбраната на Русия.

„В хода на крайната проверка в съединенията и военните части на въоръжените сили ще се проведат ротни и батальонни тактически учения с бойна стрелба. По този начин ще бъде определен крайният резултат от бойната подготовка на всяко подразделение поотделно и на въоръжените сили като цяло“, каза той.

Общо от декември 2014 г. до септември 2015 г. във войските на министерството на отбраната на Русия са проведени около 2 хил. тактически учения от различно ниво.