В Русия започнаха да унищожават санкционните продукти

Русия, както и обеща, в четвъртък започна да унищожава незаконно внесените стоки от страните, присъстващи в руския списък на продуктовото ембарго, въведено в отговор на санкциите срещу РФ. Страните са САЩ, Канада, ЕС, Австралия и Норвегия.

През първия ден от встъпването в сила на президентския указ, задължаващ Росселхознадзор да конфискува и унищожава внесените в страната хранителни стоки, въпреки ембаргото, са открити 400 тона продукти. Унищожени са 290 тона ябълки, праскови, свинско месо, домати и кашкавал.

В граничния район на Белгородска област например, са задържани 9 тона кашкавал, които 45-тоннен булдозер почти час е унищожавал на полигона за битови отпадъци.

Проверки се провеждат само по заявление на митницата или ФСБ. След като получи сигнал от някой от тях, службата по фитосанитарен контрол излиза с проверка, която се провежда в присъствието на прокуратурата.

Така, в резултат на проверката, 20 тона санкционен кашкавал от Германия ще бъде изгорен в Петербург. В Саратов са били иззети от местните пазари 30 кг плодове, които също ще бъдат ликвидирани. В Брянска и Смоленска област ще унищожат над 60 тона праскови, нектарини и домати.

Партида от над 40 тона праскови и нектарини, внесена транзит от Беларус със съмнителни сертификати, ще бъде унищожена в Петербург. Близо 19,5 тона праскови и нектарини, чиито страна производител е Мароко, са били задържани в Псковска област и също ще бъдат ликвидирани.

В Московски регион са открити 1,5 тона свинско месо, произведено в Ирландия, Полша, Дания, Испания и Великобритания. Тези продукти също ще бъдат унищожени. Още 40 тона санкционни продукти – домати, ябълки и моркови от Полша са открити в Москва и изпратени за ликвидиране.

На магистралата „Москва-Минск“ са задържани три камиона с праскови и нектарини с общо тегло 73 тона, които също подлежат на унищожаване.

„Наблюдава се рязко понижаване на обема на внасяната в страната ни растителна продукция. Така, ако до 6 август в ППУ „Красная горка“ в Смоленска област преминаването на камиони е било 170 за едно денонощие, то днес броят товарни автомобили е не повече от 70“, се казва в съобщението на Росселхознадзор в петък.

При това абсолютното болшинство от тях си остават камионите от Беларус, отбелязват още от ведомството. И само малък процент, не повече от 20 автомобила, са собственост на износители от далечни страни. „По този начин, може да се направи извод, че недобросъвестните европейски доставчици са прекратили износа на своите продукти в нарушение на ответните мерки на нашата страна на икономическите санкции на Запада“, съобщават от службата.

„Това, струва ми се, е главният резултат от този указ. Предприемачите вече се страхуват да внасят, разбирайки, че просто ще им вземат стоката и ще загубят финансово“, заяви земеделският министър Александър Ткачов в интервю за телевизия „Россия 24“.

Другата цел на унищожаването на санкционните продукти е насърчаването на руските селскостопански производители. „По този начин ние защитаваме родните си селскостопански производители. Това е изключително важно, защото ние не можем да се конкурираме с боклук, с продукция с неясен произход. Във всички отношения това е правилно, политически обосновано решение“, счита Ткачов.