В Русия започва производство на ядрени батерии

Учени от Томския политехнически университет (ТПУ) разработиха технология за производство на горивни елементи за първите руски ядрени източници на енергия. Тяхната първа експериментална партида се планира да бъде пусната през 2016 г. Серийното производство ще бъде в базата на Минно-химическия комбинат – част от държавната корпорация „Росатом“, предаде РИА Новости.

Съвместният проект на комбината и Сибирския аерокосмически университет „М.Ф.Решетнев“ за производство на електрически батерии, използващи енергията на „мекия“ бета-разпад на радиоизотопа никел-63, стана един от победителите в конкурса на министерството на образованието и науката на РФ.

Завеждащият катедрата по техническа физика в ТПУ Игор Шаманин разказа, че с помощта на изследователски ядрен реактор учените в Томск ще произвеждат от изотопа никел-62 нестабилния изотоп никел-63-чист бета-излъчвател. Неговата енергия на излъчване е неголяма, но с относително голям период на полуразпад. На негова основа може да бъде създадена така наречената ядрена батерия. Този източник на енергия е в състояние да служи около 50 години.

Реализацията на съвместния проект ще позволи създаването на ново поколение автономна радиоелектроника и медицинска техника. По думите на Игор Шаманин, необходимостта от надеждни източници на енергия, притежаващи толкова дълъг срок на служба, е огромна. Ядрените батерии могат да бъдат използвани например за пейсмейкър.