В Русия забраниха „убиеца спайс”

Руското правителство прие решение да се забрани свободната продажба на две психоактивни съединения, които влизат в състава на цигарените примеси („спайс”) и се разпространява с жаргонното наименование MDMB(N)BZ-F.

Съответното постановление  подписа премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев.

Инициативата веществата в MDMB(N)BZ-F да бъдат прибавени към списъка с наркотични препарати предложи Федералната служба за контрол върху оборота на наркотиците (ФСКН). По-рано ФСКН разкри случаи на употребата им в редица региони в Русия. От „спайс” са пострадали над 700 души, от тях 30 са починали.

В специално интервю за в. „Российская газета” на 9 октомври, омбудсманът на РФ Ела Панфилова се спира и на тази гореща за обществото тема. Ето какво каза тя тогава:

„Наркотиците просто покосяват младежите, всички тези „спайсове” се разпространяват много по-бързо, отколкото вируса на ебола.  Всяка година губим около 100 хиляди младежи — колкото цял град. Безнаказаност и разюзданост — такава е ситуацията с наркомафията у нас, която достигна застрашителни мащаби. Смятам, че това е една от основните заплахи за националната сигурност на страната. При това от серията невидими заплахи, които се проявяват късно, когато вече не може да се помогне.

Днес не само у нас, но и по целия свят, нараства разбирането, че човечеството безнадеждно е загубило борбата с наркомафията. Глобалната транснационална наркомафия действа много хитро. Дори вече се появяват догадки, че и мощната борба с тютюнопушенето е опит да се изтласка по-малко опасната, но конкурентна стока в полза на „спайс” и тежките наркотици.

Никакви обществени организации и рехабилитационни центрове не могат да се справят с потока наркомани, ако държавата прояви слабост, безпомощност и неспособност да предложи всеобемни системни мерки”.

Напомняме, че в Русия досега нямаше закон за забрана на смесите за пушене.