В РКИЦ се състоя предпремиера на филма „Собибор”

На 08 май в 17:00 ч в препълнената зала на Руския културно–информационнен  център (РКИЦ) се състоя предпремиерата на филма  „Собибор”.

Сред официалните лица бяха Посланикът на Русия в България Негово превъзходителство Анатолий Макаров, Лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

журавлев

„Благодаря, че сте тук в тази зала, за да изгледаме този филм! – започна директорът на РКИЦ Павел Журавльов. В България филмът ще се излъчва в кино „Люмиер” – допълни той.

„Ще говоря на руски, за да не Ви смущава моят български”  – започна представителят на Россотрудничество  в България Владимир Истреба. „Това е първият филм в история на руския кинематография, на който премиерата  върви  из целия свят.  Това е едно уникално събитие за нас. След филма „Звезда” през 2000 година, започна възстановяването на т.нар. „патриотически филми“, свързани с героизма на нашия народ. Благодарение  на такива филми, трябва да се помни онази трагедия, която претърпя не само съветският народ, но и цяла Европа.

С днешния филм, трябва да осъзнаем трагедия не само на еврейския народ, но и на всички хора, които бяха засегнати от Втората световна война. Филмът вече е гледан и в САЩ, Франция, Германия, Чехия. За първи път „Собибор“ беше излъчен в Полша, а световнате му премиера ще се състои в Берлин. Изказваме своите благодарности на Чавдар Минчев, благодарение на когото този филм ще може и да се види в България“, завърши Владимир Истреба.

Наистина „Собибор“ ще се гледа из целия свят, той се в появява в най-подходящия момент. Заедно с него на бял свят излезе  американски филм с рисувани герои в заглавието, на който също има дума война. Различни гледни точки, различни подходи.

Филмът „Собибор” се обосновава на истински документални факти, истински жертви на една истинска война, другият филм разказва една измислена история, която може би привлича зрителя в кината, но остава много малко в тяхното съзнание – коментира филма кинокритикът Александър Дунев.

* Филмът разказва за единственото успешно масово бягство от лагер на нацистите в историята – от момента на това събитие до тази година се навършват 75 години. Режисьорът и изпълнителят на главната роля е Константин Хабенски.