В. „Правда“: България се предложи на НАТО за „немного пари“

Под заглавие „България се предложи на НАТО за „немного пари““ вестник „Правда“ съобщава на сайта си, че българските власти са предложили на НАТО три бази за провеждане на учения. Руският ежедневник цитира изявление на българския президент Росен Плевнелиев в Уелс.

Българският лидер уточнил, че става дума за полигоните Ново село, Корен и Шабла, като държавата се задължава да осигури „немного повече финансиране“, отколкото се отделя за организиране на учения сега. Страната също заделя около 250 000 евро във фонд за лечение на украински военни, обявил Плевнелиев, цитиран от „Правда“.

„НАТО няма да разполага постоянни бази на българска територия. Но за нашата страна е много важен приетият от Алианса план за защита на Румъния и България при възможна заплаха за сигурността им. За първи път след 10-годишно членство в НАТО ние получихме конкретен, точно формулиран документ за това какви задължения поема върху себе си Алиансът в случай на атака срещу България или Румъния“, цитира руският вестник думите на Плевнелиев.

От новините от срещата на върха на НАТО в Уелс московският вестник „Комерсант“ се спира на постигнатото споразумение между Украйна и редица страни от Алианса за доставки на високоточни оръжия. Това обяви украинският президент Петро Порошенко след заседанието на Комисията НАТО-Украйна в уелския курорт Нюпорт. Според вестника Киев ще получи 15 млн. евро за модернизация на армията и за укрепване на отбраната си. Авторът цитира думите на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че Украйна винаги е подкрепяла Алианса и е дошло време той да подкрепи нея.