В понеделник Украйна ще спре да получава руски газ

Украинските ведомства получиха заповед да се готвят от 16 юни да бъдат прекратени доставките на газ от Русия. За това разпореждане на премиера Арсений Яценюк стана известно в петък, след като поредният кръг на руско-украинските газови преговори завърши с неуспех. Предложената от Русия отстъпка не устрои украинската страна, чиито многомилиардни дългове за газ все още не са изплатени, пише руският вестник „Комсомольская правда”.
Досега Русия демонстрираше добра воля и разбиране за нелеката икономическа ситуация, в която е Украйна. Въпреки това е невъзможно безплатните доставки да продължат безкрайно. Руската страна може да понесе сериозни рискове. Все пак парите, които Русия получава от продажбите, се влагат в газифицирането на руските региони и разработването на нови находища, както и създаването на нова инфраструктура.
Първоначално бе решено Украйна да премине към авансово заплащане на доставките в началото на месеца. Оттогава датата вече бе отложена два пъти, първо за 10 юни, а после- за 16 юни, във връзка с провеждащите се преговори. По този начин Русия демонстрира своята готовност да се договори и да намери компромис. Украйна обаче настоява цената на синьото гориво да бъде намалена до 268 долара за 1000 куб.м. С какво е обоснована тази цена е известно само на украинските политици. Цифрата предизвика недоумение дори и у представителите на ЕС, тъй като никой в Европа не получава газа на толкова ниска цена. Освен това, по мнението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, такава цена ще създаде риск от препродажбата на руския газ в съседните европейски страни.
Цената от 385 долара е заложена в програмата за помощ за Украйна от страна на Международния валутен фонд като напълно пазарна и позволяваща на икономиката на Украйна да се развива нормално. Парите за изплащането на дълговете на Украйна пред „Газпром” бяха преведени още в началото на май.
Страните от ЕС ще пострадат силно от евентуалното прекратяване на доставките, тъй като 50% от тях преминават през територията на Украйна.
Най-много от всички рискува България, която няма собствени хранилища за газ, нито възможност да получава синьо гориво от други доставчици. А също и Словакия, Чехия, Австрия, Унгария, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова – минимум една дузина европейски страни ще станат заложници на новата украинска власт в газовия въпрос.