В Пентагона признаха, че САЩ не са готови за война с Русия и Китай

САЩ не са готови за война с Русия и Китай, пише Defense News, позовавайки се на началник-щаба на американските Сухопътни войски генерал Марк Мили, предаде РИА Новости.

Американската армия може да провежда регионални и контратерористични операции, но потенциалната възможност да се изправи срещу силен противник, като Русия, Китай, Иран или Северна Корея, предизвиква у Пентагона дълбоко безпокойство, счита генералът.

Според Мили боеготовността на американската армия отслабва на фона на съкращенията в бюджета, борбата с тероризма и войните в Ирак и Афганистан.

„Армията на САЩ сега е готова да се бори с ИД, „Ал Кайда“, „Фронта Ан-Нусра“ и всяка друга терористична групировка. Когато говорим за рискове, ние имаме предвид мащабна война с една или две страни – Китай, Русия, Иран или Северна Корея“, цитира Defense News думите на Мили.

Според генерала американската армия може да загуби войната, тъй като няма да може да отговори своевременно на действията на противника и да постигне собствените си военни цели.