В парка е скъпо, но винаги весело

Светът е олимпиада, а олимпийският парк в Сочи е център на планетата. Всеки ден през него минават над 160 000 зрители. Тук може да се видят хора от Курилските острови, Свердловск и всички краища на Русия. Повече от 12 000 доброволци също са там, но за да помагат да гостите на игрите. Още от ранни зори от последната станция на метрото, която логично носи името „Олимпийски парк“, започват да прииждат стотици фенове на спортното събитие номер 1 на планетата.

Пред входовете на парка често могат да се видят доброволци, облечени в лилави облекла, които слушат инструктаж от офицер на специалните служби. За никого не е тайна, че именно тези доброволци или поне голяма част от тях са служители на реда. Внасянето на храна и напитки в парка и към гарата е забранено. Е, когато става въпрос за журналисти, домакините правят компромиси. Екстра за феновете, имащи билети за олимпиадата, е, че в дните на игрите метрото от и до олимпийските обекти е безплатно.

В парка всичко е организирано. Доброволци с табели насочват гостите към желаното от тях място за посещение. Сред първите атракции е магазинът на официалната марка облекла на руските олимпийци „Боско“. За влизане в него обаче трябва да се заредите с търпение, защото ви трябва поне час време, за да минете опашката. Облеклата на руската марка не са по джоба на всеки. Детската фланелка с къс ръкав и якичка в цветовете на олимпиадата почва от 2100 рубли (43 евро). Обикновената с къс ръкав и щампа на игрите там е 1500 рубли. Суитчърите се качват на 3000. Най-ниска е цената на плетените ръкавици с олимпийските кръгове – 500 рубли. Оригиналните магнити за игрите стартират от 230 рубли. Комплект плюшени талисмани – мече, заек и леопард, почва от 1500. Непосредствено до магазина на „Боско“ е огромният ресторант за бързо хранене, в който има места за поне 1000 души. Минералната вода във всички олимпийски обекти е 60 рубли, а безалкохолните напитки са по 80. Кафето и горещият шоколад са съответно по 100 и 150. Голямата бира е 200 (100 рубли се разменят срещу 4,20 лева), а 250 мл греяно вино удря 300. Храните се качват в друга ценова категория. Шишлик (шиш със свинско месо), хляб и сос върви срещу 400, а на същата цена е и порция пилешко. Най-харчения десерт – шоколад (50 грама), направен като олимпийски медал, е 150 рубли. Именно с него на врата може да се видят много от феновете в олимпийския парк. Къщата на Дядо Мраз също е сред най-посещаваните и закономерно пред нея има винаги опашка. До нея е сцената, на която от сутрин до вечер се изявяват едни от най-известните руски певци и танцови състави. Най-голямото шоу обаче става вечер точно в 20,14 ч, когато на сцената на награждаване на призьорите започват церемониите. Да видят героите на Сочи там се събират хиляди. Другата атракция е олимпийският огън, който е в центъра на парка и всички го ползват за фон, за да се снимат. Не са малко и възрастните руснаци, които са дошли да гледат на живо някое от състезанията.

„Просто не можем да повярваме, че тук на мястото на блатата е направен олимпийският парк“, споделя възхищението си жена на около 60 г. от Краснодар. Тя се надява, че след игрите и простосмъртните руснаци ще могат да ползват обектите. Твърденията, че Сочи ще стане руския Лас Вегас, обаче определено не радват руснаците.

„Естествено е тези, които са дали пари за олимпиадата, да искат бързо да си ги върнат, но ние чухме, че правителството иска Сочи да стане голям спортен център, а не хазартен рай“, допълва друг руски зрител. За трудноподвижните зрители има специални голф колички, които правят безплатни обиколки на парка. Цвят придава и къщата на Швейцария, където при повече късмет могат да се видят някои от звездите на алпийските ски. Ресторантът вътре пък предлага само швейцарска храна. Нормален обяд там минава 1000 рубли. Огромните халета на официалните спонсори на игрите също са като магнит за посетителите. В крайна сметка обаче всички си тръгват щастливи, защото са станали част от олимпиадата. А руснаците са мечтали за това почти 34 години – още от края на игрите в Москва 1980.