В памет на Майя Плисецкая Имперският Балет ще представи „Кармен -сюита“

Главният художествен ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда е заявил пред организаторите от „Жокер медиа” желанието на трупата в памет на прочутата прима да направят промяна в предварително обявената програма за София на 12 юни. Вместо едноактния балет „Шехерезада”, ще бъде показан любимият спектакъл на Майя Плисецкая  „Кармен –сюита”.

Това  е едноактен балет, създаден специално за нея от съпруга  й Родион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо. Премиерата на „Кармен –сюита” с Майя Плисецкая  е през 1967 година в „Болшой театр”. От тогава тръгва и  триумфалното шествие на това произведение и продължава до наши дни. Музиката на знаменития балет става бестселър в репертоара на симфоничните оркестри, а партията на Кармен – коронна роля в репертоара на Майя Плисецкая, една от най-желаните за всяка балетна прима. Имперският руски  балет още от своето създаване е непосредствено свързан с името на великата Майя Плисцкая. Преди 21 години тя и Гедиминас Таранда основават тази балетна трупа и години наред работят съвместно за утвърждаване на руската балетна школа по световните сцени.

А първата им съвместна изява е едва два месеца след постъпването на Гедиминас Таранда в трупата на „Болшой театр” през 1980 г. Тогава той  партнира на Плисецкая именно в „Кармен –сюита”. Следват много съвместни изяви, но „Кармен-сюита” продължава да бъде най-любимият балет и за двамата и това е повод още при създаването  на  Имперския руски балет  „Кармен-сюита” –постановка на Г.Тарнда да е неизменна част от  репертоара му.  С тази постановка  при първото си гостуване у на през 2005 т. трупата спечели сърцата ни. В памет на Майя Плисецкая на 12 юни  в НДК ще го видим отново. Другите два едноактни балета са „Шопениана” и „Половецки тенци” – с участието и на смесения хор на Българското национално радио.

В страната Имперският руски балет ще представи балетния шедьовър „Лебедово езеро”. 14 юни – Велико Търново, Дворец на спорта, 15 юни – Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”, 16 юни – Варна, Летен театър, 18 юни – Пловдив, Античен театър.

Снимки: Личен архив Гедиминас Таранда