В Одеса се провежда антитерористична операция. Военни от Националната гвардия пристигнаха в града

Голям брой добре екипирани въоръжени мъже в униформа пристигнаха на 3 януари на гарата в Одеса, съобщи dumskaya.net.

Очевидци разказват, че в града са пристигнали най-малко две колони – от страната на Таиров и от Котовски.

От пресслужбата на полицията в Одеса съобщиха, че въоръжените хора, които изплашили жителите на града са военни от Националната гвардия, които участват в антитерористичните профилактични действия, които ще се проведат в града.

„Поради надвисналата над нас терористична заплаха правоохранителните органи започват оперативно-профилактични действия в града. Във връзка с това и с цел да се контролира ситуацията по улиците на областния град ще се наблюдава значително движение на специални полицейски и военни товарни превозни средства, както и екипирани хора с автомати”, съобщи за жителите и гостите на града началникът на Главно управление (ГУ) на  Министерството на вътрешните работи в Одеска област – Иван Катеринчук.

Той увери, че спазващите закона граждани не бива да се страхуват: „тези хора ще бъдат по улиците, за да ви защитят от терористичната заплаха“. Той припомни също, че само за  последния месец на територията на града е имало 5 атентата, при последния от които е загинал един човек. „Служителите на МВР ще спират и ще проверяват подозрителните лица, ще провеждат оглед на личните вещи. В тази ситуация очакваме от вас пълно разбиране и съдействие, тъй като това се прави изцяло за вашата безопасност” – каза началникът.

„Обръщам се към всички неравнодушни граждани с молба да предават всякаква информация, свързана с придвижването на непозната техника и групи хора, с наем на жилища или временно пребиваване на  лица, които вероятно се крият и предизвикват подозрението ви. Ние ще реагираме оперативно на ваши сигнали за поява на подозрителни предмети на работните ви места, около жилищата или на обществени места с голямо струпване на хора. С тази цел в ГУ на Министерството на вътрешните работи в Одеска област работят постоянно горещи линии – дежурно подразделение: 779-40-61, оперативен щаб: 779-45-09”, уведоми Катеринчук.

Той отбеляза, че се извършват редица превантивни и профилактични мероприятия с цел откриване и предотвратяване на нарушения на обществения ред, провокационни действия от страна на отделни лица или радикално настроени групи или движения, чиято дейност е насочена към дестабилизиране на обстановката в Одеска област.

„Призовавам лидерите на политическите сили, профсъюзите и политическите партии през този период да се въздържат от провеждане на масови събития – протестни акции и митинги, тъй като милицията ще бъде принудена да използва допълнителни сили за опазване на реда по време на тези мероприятия, а тези сили са необходими за провеждане на профилактичните мероприятия. Молим всички да се отнесат към ситуацията с разбиране” – обобщи началникът на ГУ на МВР в Одеска област.