В Нигер е учредена е секция на Международното движение на русофилите

През октомври се случи важно събитие за Международното движение на русофилите (МДР) –  учредяване на секция в Нигер, в столицата Ниамей. Мероприятието, състояло се на стадион „Ген. Сейни Кунче“ е значима стъпка в разширяването   на присъствието на МДР в Африка за  укрепване на сътрудничеството между страните от континента и Русия.

Церемонията по откриването на секцията е проведена под патронажа на Министъра на младежта, спорта, изкуствата и културата на Нигер, полковник Абдураман Амаду. Поради извънредната ситуация, възникнала във Върховния съд на страната обаче, Министърът е  бил извикан в двореца на Президента и не е присъствал лично на събитието, въпреки че участието му е анонсирано предварително.

Международное движение русофилов учредило национальное отделение в Нигере

Първият изказал се по време на мероприятието, възпитаник на Ленинградския университет от 1979 г., споделил за живота си в СССР, обучението си в Русия и културните връзки между двете страни.

В изказването си Жан Ален Нгапут, представител на МДР в Камерун, подчертал значението на Движението, неговото основаване в България преди повече от двадесет години и ролята на първия конгрес на МДР, състоял се през март 2023 г., който придава на движението международен статут. Също така е отбелязано, че е настъпил подходящият момент за присъединяване на Нигер към МДР, като се има предвид значението на многополюсния свят за страната.

Международное движение русофилов учредило национальное отделение в Нигере

Мохамед Алфазази, ръководител на Международното движение на русофилите в Нигер, представил членовете на изпълнителния комитет на секцията. Накрая представителят на МДР Жан Ален Нгапут потвърдил пълномощията на Алфазази като ръководител на секцията, изразявайки увереност в способността му да ръководи развитието на Движението в страната.

Международное движение русофилов учредило национальное отделение в Нигере

На следващия ден, 10 октомври, е проведена среща с Министъра на младежта, спорта, изкуствата и културата. На срещата са обсъдени перспективите за сътрудничество на Нигер с МДР и Русия. Министърът благодарил за интереса към неговата страна и подчертал значението на развитието на МДР в Нигер, особено като се има предвид, че почти половината от населението са младежи на възраст под 14 години.  Той, също така, изразил готовност да подкрепя изучаването на руски език и задълбочаването на образователните връзки между Нигер и Русия.

Важен етап от посещението станала срещата със студентите от университета Абду Мумуни в Ниамей. Темата на лекцията е свързана със сътрудничеството между Нигер и Русия. Специално внимание е отделено на историческите връзки между Русия и Африка, като се започне от 1704 г., когато Абрам Ханибал, прадядо на великия руски поет Александър Пушкин, се озовава в Русия. Въпреки важността на този исторически факт, учениците не са знаели почти нищо за Пушкин, което било неочаквано откритие за аудиторията.

Обсъдени са били, също така, въпросите за многополюсния свят, сътрудничеството между африканските страни и Русия, възможностите за образователни стипендии и ролята на МДР във формирането на новите международни отношения.

Международное движение русофилов учредило национальное отделение в Нигере

Последното събитие от посещението е срещата на 11 октомври с Министъра по въпросите на младежта, на която са обсъдени конкретни аспекти на сътрудничеството с Русия, както и възможностите на МДР за укрепване на връзките между Нигер и Русия, особено при липсата на посолства в столиците на двете държави.

Събитието е оценено като успешно и перспективно. Учредяването на секция на Международното движение на русофилите в Нигер открива нови възможности за сътрудничество и укрепване на международните връзки, което е особено важно в контекста на формирането на многополюсен свят.

Източник: https://mir2023.site/

Международное движение русофилов учредило национальное отделение в Нигере

error: Съдържанието ни е авторско!