23 февруари – Денят на защитника на Отечеството (ден на мъжа)

На вниманието на нежния пол на този ден може да разчитат дори и тези, които не са свързани с въоръжените сили: неофициално 23 февруари се приема за празник на всички мъже

За разлика от Международния ден на жената, който идва в Русия от Запада, Денят на защитника на Отечеството е напълно и изцяло руско „изобретение“. Впрочем, и до днес няма единно мнение, защо за дата е избран именно 23 февруари. Според официалната версия, датата е приета в Съветския съюз през 20-те години, за да се отбележи 23 февруари 1918 година, когато войските на Червената армия нанасят поражение на германските войски край Псков и Нарва. Но по-късно, след изучаване на документите от онова време, историците отхвърлят тази версия: според архивните данни, вечерта на 23 февруари немците са се намирали на 55 км от Псков и на 170 км от Нарва, и никакви боеве не са водени през този ден както според немските, така и според руски архивни документи. Въпреки това, в годините на Великата Отечествена война 23 февруари вече е широко отбелязван, точно като ден на първата победа на Червената армия над немците.

Оттогава и до ден днешен датата на празника остава неизменна – затова пък няколко пъти се променя названието му. До 1949 година в Съветския съюз се празнува като Ден на Червената армия, от 1949 до 1993 г. празникът официално се нарича Ден на Съветската армия и Военно-морски флот. Тогава отново е преименуван в Ден на руската армия, а преди две години в Ден на защитника на Отечеството.

Независимо от това, че първоначално празникът няма никаква връзка с Международния ден на жената, с течение на времето 23 февруари в съзнанието на руснаците се превръща в „празник на всички мъже“ в противовес на 8 март, който традиционно се отбелязва широко в Русия. Голямото мнозинство от мъжкото население в страната дори не се досеща за съществуването на Международен ден на мъжа, който се отбелязва на 19 ноември: в съвременна Русия мястото на този празник е категорично заето от Деня на защитника на Отечеството, който, както негласно се приема, трябва да се отбелязва независимо от това, дали на мъжа наистина се е налагало да защитава своята страна.

Впрочем, официалното празнуване на 23 февруари традиционно се отбелязва във военен стил. В много градове на страната на този ден се провеждат тържествени шествия, паради и концерти, а в Москва в чест на празника всяка година има празнична заря.

Както и на 8 март, на 23 февруари в Русия е прието на „виновниците за тържествата“ да се правят подаръци. Но, независимо от това, че според анкетите, мнозинството мъже биха искали да получат нещо творческо или практично, като комплект оригинални ароматизатори за автомобил, най-популярните подаръци през годините си остават мъжките чорапи и козметика за къпане и бръснене. Затова мъжете имат неофициално название за неофициалния празник: „Общоруски ден на пяната за бръснене“. През последните години някои мъже дори устройват „протестни акции“, като в навечерието на празника сами си купуват крем за бръснене, за да се опитат да поставят своите половинки пред свършен факт.

Източник : Руски дневник