В Мукачево обявиха засилени мерки за сигурност

Кметът на гр. Мукачево в Закарпатска област в Украйна Золтан Лендел обяви „засилени мерки за сигурност“ в населеното място. Това съобщи местният информационен портал mukachevo.net, предаде ТАСС.

Лендел подчерта, че в момента ситуацията в града е спокойна и не е имало други конфликти.

По думите на градоначалника, в Мукачево в момента няма въоръжени бойци от „Десен сектор“. „Не зная как ще се развиват събитията от тук насетне“, отбеляза той.

В града са отменени всички масови мероприятия.

По-рано, съобщава изданието „Голос Карпат“, „над десет единици военна техника, пристигнала от Яворовски полигон, е блокирала входните пътища към Мукачево“.

Освен това, в района на града са оборудвани два блокпоста край с. Колчино и в посока Свалява.

Ситуацията в Мукачево

На 11 юли в град Мукачево (в Закарпатска област в Украйна) бойци от радикалната организация „Десен сектор“ нападнаха кафене в спортен клуб, собственост на местния депутат Михаил Ланьо, както и пост на пътна полиция в града.

По данни на прокуратурата в Закарпатска област, жертви на стрелбата, устроена от радикалите, са станали трима души, 11 са ранени. „Десен сектор“ съобщи за двама загинали и четирима ранени от техните редици.

Прокуратурата определи случилото се в Мукачево като терористичен акт.

По-късно губернаторът на Закарпатска област Василий Губал съобщи, че обкръжените от спецчастите на СБУ, Националната гвардия и полиция бойци на „Десен сектор“ в Мукачево са изчезнали и мястото им на пребиваване не е установено.

От събота вечерта в Киев и други големи градове в Украйна бойците и привържениците на „Десен сектор“ провеждат протести с искане оставката на вътрешния министър на страната Арсен Аваков.

Припомняме, че „Десен сектор” е обединение на украинските радикални националистически организации. Движението обединява екстремистките групировки, приели участие в един от първите протести на Евромайдана през ноември 2013 г. Основната политическа цел на движението е създаването на национална украинска държава и национална революция.

През ноември 2014 г. руското министерство на правосъдието обяви “Десен сектор” за незаконна организация, а Върховният съд на Русия призна групировката за екстремистка и забрани дейността й на територията на страната. В Русия срещу лидера на движението Дмитрий Ярош бе образувано наказателно дело по обвинение за призиви към терористична и екстремистка дейност.