В Москва тръгва делото за убийството на Борис Немцов

Московският окръжен военен съд днес даде ход на наказателното дело за убийството на политическия опозиционер на Владимир Путин Борис Немцов.

Делото ще бъде гледано с участието на жури, съставено от 12 основни и 10 резервни кандидати, пише ТАСС, цитиран от „Фокус“.

На подсъдимата скамейка изправят петима заподозрени за смъртта на Немцов, който беше разстрелян в центъра на Москва на 27 февруари 2015 г. Това са Заур Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев.

Ако бъдат признати за виновни по обвинение в убийство, те са изправени пред присъда от доживотен затвор. И петимата обаче не се признават за виновни.

 

Залата на съда не е успяла да побере журналистите, желаещите да присъстват на делото. Поради тази причина вътре са допуснати само фотографи и представители на информационните агенции.

55-годишният Немцов, бе първи вицепремиер по времето на президента Борис Елцин през 1990 г. Той бе сочен за негов наследник, но след като властта попада в ръцете на Владимир Путин, Немцов стана яростен опозиционер, критикувайки правителството за неговата икономика, за ширещата се корупция и участието му във военните действия в Украйна.

Той бе прострелян в гърба късно през нощта на 28-ми февруари 2015 г., докато вървял по мост на няколкостотин метра от Кремъл — емблематичната сграда, където се помещава правителството на Русия. Умира на място.

Президентът Путин нарече убийството „гнусно и цинично“ и обеща, че виновните ще бъдат подведени под отговорност.