В Москва се проведе литийно шествие с участието на десантчици

Наместникът на московския Новоспаски манастир епископ Воскресенския Савва и епископ Славонски Иоан (от Сръбската православна църква) оглавиха тържествения молебен на Червения площад, състоял се по повод тържествата, посветени на деня на памет на старозаветния пророк Илия и 85-тата годишнина от създаването на Въздушно-десантните войски, съобщи РИА Новости.

„Десантчиците – това са хора, безстрашно изпълняващи дълга си. По този начин те се уподобяват на пророка Божий Илия, пазител на славата Божия. Сърцето на Илия не е трепнало пред тези, които се опитали да отнемат живота му, той храбро изобличавал силните на света – за това не е изненадващо, че воините-десантчици са избрали именно този небесен покровител. Той се е защитавал славата Божия, а вие за славата на Отечеството“, подчерта епископ Савва (Михеев) в обръщението си към събралите са на Лобното място.

Тържествата, посветени да деня на памет на пророк Илия, смятан за небесен покровител на Въздушно-десантните войски (ВДВ) в Русия, се проведоха на 2 август с благословията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. След литургията в храма „Пророк Илия“ в Китай-град се състоя литийно шествие до Лобното място на Червения площад, където бе отслужен благодарствен молебен за Божия пророк Илия. Традицията за провеждане на литийно шествие по ул. „Илинка“ на Илинден е възродена преди 13 години.

Славонски епископ Йоан поздрави десантчиците от името на Сръбската църква и 63-та бригада от ВДВ на сръбската армия. Йерархът отбеляза, че руснаците и сърбите са били заедно в двете световни войни. По думите му, сърбите помнят „как силната ръка на правдата Божия се е проявила чрез руските парашутисти и десантчици, притекли се на помощ на сръбския народ в Босна, Хърватия и Косово“. „Днес, тук и сега, аз казвам и повтарям – ние винаги сме заедно, до края на света“, завърши словото си представителят на сръбската православна църква.

Свещениците поднесоха на командващият ВДВ генерал-полковник Владимир Шаманов икона на пророк Илия и  на светия равноапостолен княз Владимир, 1000-годишнината от кончината на който преди дни бе отбелязана в Русия на държавно ниво. След края на молебена се състоя представяне на кадети от въздушно-десантното училище и марш на възпитаниците от кадетските клубове. Празненствата завършиха с благотворителна трапеза и концерт на Василиевски Спуск.