В Москва се проведе военния парад в чест на Деня на победата

В Москва се проведе военният парад по случай 69-та годишнина от победата във Великата отечествена война. Това е 140-ят поред военен парад на Червения площад. Той се превърна в рекорден по участието на военна техника – 151 единици. В парада по случай Денят на победата приеха участие над 11 хиляди военнослужещи.

парад1 парад4 парад3

Президентът и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Руската федерация Владимир Путин честити Деня на победата на участниците в парада на Червения площад.

Путин

Президентът отбеляза, че Денят на победата винаги е бил и ще си остане главен празник. По думите му, това е „ден на национален триумф, народна гордост, ден на скръб и вечна памет”.

След обръщението на руския държавен глава, военният оркестър изпълни химна на Русия.

След пехотата на Червения площад премина военна техника. От 2008 г. Русия възроди традицията във военния парад да участва бойни машини.

парад5

парад7

По Червения площад преминаха 13 бронетранспортьора „Тигър”, следвани от новите 15 единици БТР-80. На тях бяха закрепени знамената на Крим, Черноморския флот и града-герой Севастопол.

На парада бяха демонстрирани мобилните стратегически ракетни комплекси „Топол-М”, зенитните ракетни системи С-400 „Триумф”, най-новите зенитни ракети и оръжейни комплекси „Панцир-С1”, установките за противоракетен комплекс „Искандер-М”, зенитните ракетни комплекси „Бук-М2” и най-новите „Тор-М2У”, както и други образци на руската военна техника. Особена зрелищност на тържеството придаде участието в парада на 69 самолета и хеликоптера от ВВС на Русия. В единен строй над Червения площад прелетяха изтребители и бомбардировачи. В продължение на осем минути в небето прелитаха хеликоптери, огромни самолети цистерни и стратегическия бомбардировач Ту-95, както и най-мощният и най-голям в света свръхзвуков реактивен самолет – ракетоносецът Ту-160.

парад6