В Москва се появи туристическа полиция

На външен вид представителите на туристическата полиция не се различават от обикновените полицаи – имат същата униформа и също патрулират на улицата.

От полицията смятат, че когато чуждестранните туристи се изгубят в непознат град, то те най-често се обръщат за помощ към полицай, ето защо „туристическите“ полицаи, освен всичко друго, трябва да могат да покажат един или друг маршрут или да обяснят, как да се постъпи в една или друга ситуация: „Програмата за обучение на сътрудниците на туристическата полиция предвижда не само изучаване на чужди езици, но и запознаване с историята на столицата, с основите на комуникацията“.

Два пъти седмично преподаватели от един от столичните ВУЗ-ове провеждат занимания по английски език с полицейски сътрудници. Времетраенето на обучението е един месец. Засега в работата помагат доброволци и студентите от един от московските ВУЗ-ове. Освен това сътрудниците разполагат с разговорници за основните фрази, използвани при общуване, а за в бъдеще се планира в помощ на полицаите да бъдат закупени гласови преводачи на няколко езика.

Освен английския език програмата предвижда изучаване на историята и забележителностите на град Москва, обучение по комуникация и речеви етикет.

За „туристическите“ патрули в Москва са избрани 18 пешеходни зони, основни места, посещавани от туристите: „Арбат“, Камергерския переулок, Кузнецкия мост, улица „Николская“, Площадът на революцията и редица други обекти. Туристическата полиция работи от 8 до 
16 часа и от 16 до 23 часа. Представител на московската полиция ни обясни: „През останалото време може да се търси съдействието на дежурните отдели на МВР на Русия по съответните райони или да се позвъни на „02“.