В Москва рекламират „Майданът на маймуните”

Нестандартен способ за протест срещу Украйна и САЩ избраха активистите от артгрупата „Невъзпитани хора”, съобщава агенция „Ридус”. Вчера те облепиха Москва с плакати, рекламиращи несъществуващия филм „Майданът на маймуните”. Върху афиша украинският президент Петро Порошенко и американският лидер Барак Обама са изобразени като човекоподобни примати. Срещу тях се е опълчил лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Стрелков. Името на измислената лента е заимствано от наименованието на нашумялата навремето холивудска продукция „Планетата на маймуните”, чиято кавър версия ще излезе на големия екран през юли т.г.

Активистите от „Невъзпитани хора” мотивират акцията си с „нечовешкото отношение на киевските власти по отношение на жителите на Югоизточна Украйна”. Участниците в артгрупата са убедени, че Вашингтон „подкрепя войната” в бившата съветска република.

Пресата припомня, че това не е единственият случай на подобен протест. В средата на юни т.г. върху сградата срещу US посолството в Москва се появи плакат с лика на американския президент Барак Обама, преобразен като Хитлер. Така неизвестни активисти изразиха възмущението си от последните събития в Украйна. На плаката беше написано: „Авиационни удари! Убити деца! Нападение на посолство! Обама, това не е демокрация, това е фашизъм!”.