В Москва започва срещата на върха на Висшия евразийски икономически съвет

Петата – и последна преди да заработи Евразийския съюз – среща на върха на Висшия евразийски икономически съвет започва днес в Москва под знака на напрежение между президентите на Русия и Беларус, предаде «Интерфакс».

Засега не е предвидена двустранна среща на Владимир Путин и Александър Лукашенко и това се възприема като демонстрация на раздразнение от Москва на настояванията на Минск да му се плаща за вноса в долари и на това, че е блокиран вносът от Калининград през Литва, а руската политика се определя като „глупава“.

Във вторник в Кремъл се събират още президентите на Казахстан Нурсултан Назарбаев, на Армения – Серж Саркисян и на Киргизстан – Алмазбек Атамбаев. Техните държави също влизат в Евразийския съюз, но Армения още не е приключила подготовката, а с Киргизстан ще бъде подписан меморандум, че това ще стане, когато страната е готова окончателно, вероятно в средата на следващата година.

Москва следи внимателно посещенията в Киев на Лукашенко в неделя и на Назарбаев в понеделник и изявленията в подкрепа на властите, които бяха направени. Според анализатори обаче емоционалните думи на беларуския лидер, че само Украйна да поиска нещо и страната му ще го подготви за 24 часа, както и предложението на Назарбаев да помага с казахстански въглища и военно-техническо сътрудничество, са само проява на търговски интереси.

Това се случва на финалната права преди да заработи Евразийският икономически съюз. Русия, Беларус и Казахстан са ратифицирали учредителния договор, подготвили са падането на търговските и административни бериери и пречки и догодина трите страни ще опитат да съгласуват политиката си в индустрията, енергетиката, транспорта и земеделието.