В Москва е открита изложба, посветена на Първата световна война

В Руската държавна библиотека на изкуствата, в Москва, е открита изложба, посветена на 100-годишнината от Първата световна война. Експозицията включва уникални материали от архивите на библиотеката: исторически документи, книжни издания, скици, картини, писма и др., съобщи РИА Новости.

Первая_мировая_война_поимка_шпиона

„Уникалността на тази изложба е в това, че ние разкриваме пред себе си една епоха, която в течение на десетилетия беше скрита от нас. Експозицията ще бъде интересна на подрастващите и младите хора, всъщност, на хора от всички поколения“, отбеляза зам.-министъра на Културата Григорий Ивлиев.

„Необикновено силен е човешкият фактор. Имаме възможност да покажем ролята на човека по време на война, както и ролята на човешкия импулс. В онези времена бяха създадени много неща, например медицинските влакове, а благотворителността беше развита до убедителни размери“, разказа директорът на библиотеката на изкуствата Ада Колганова.

Фокусът на тази изложба е войната през погледа на хората на изкуството – много от тях се присъединиха към армията като доброволци. Сред експонатите е списание „Аполон“ със стихотворенията на Николай Гумилев, които е изпращал от фронта, писмата на Сергей Есенин, очерците на Алексей Толстой, рисунките на Евгени Лансере. Последния е известен участник на обединението „Светът на изкуствата“ и от 1914 година е служил като художник-кореспондент на Кавказския фронт. А художникът и архитекторът Леонид Сологуб дори е награден с Георгиевския кръст, благодарение на таланта му. „Той остава в батареята, когато всички негови бойни другари са убити, но успява да изобрази местоположението на вражеските батерии и предава тази рисунка в щаба на армията. След което германците са разгромени“, разказва изкуствоведката Екатерина Шумянцева. Писмата от армията и плена, личните вещи на фронтоваците, както и военните трофеи, са една малка част от арсенала на библиотеката. Всички останали неща се пазят в архивите. Посетителите на изложбата имат възможност не само да се запознаят с експонатите, показани за първи път, но и да проследят документалната хроника на Първата световна война.

ph08866

Напомняме, че на 28 юни 1914 година по телеграфа се разпространява новината за насилствената смърт на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево, убит от сръбски терорист, студент от Босна Гаврило Принцип – член на терористична организация „Млада Босна“, която се е борила за обединението на всички южнославянски народи в единна държава. Но конфликтът има по-дълбоки причини, водеща сред които е империалистичната политика на Великите сили. Пет седмици по-късно на 28 юли 1914 година, започва Първата световна война и продължава до 11 ноември 1918. Тази война е една от най-широкомащабните военни конфликти в историята на човечеството. В резултат на нея престават да съществуват четири империи: Руската, Австро-Унгарската, Османската и Немската.