В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ

В момента в газовото хранилище в Чирен има 430 млн. куб. метра газ, а до края на октомври се очаква те да достигнат 460 млн. куб. м, предава БГНЕС.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов заяви, че България се нуждае от всякакви мощности, които ще ни утвърдят като газоразпределителен център на Балканите. В същото време той направи важната уговорка, че всички мощности, които се изграждат, трябва да бъдат икономически изгодни. Той обясни, че проектът за двойното увеличаване на капацитета на газовото хранилище в Чирен, е изключително скъп и ще струва над 200 млн. евро. Гегов допълни, че са направени опити за намиране на европейско финансиране и буквално преди около 10 дни ЕК е включила този проект заедно с газоразпределителната ни мрежа в групата проекти с приоритетно значение.

За момента върви процедурата за 3D сеизмика – това е едно от най-важните изследвания преди да се вземе окончателното инвестиционно решение за двойното увеличение на капацитета на хранилището в Чирен. Затова са спечелени от ЕК 3,8 млн. евро. „ЕК разбира, че Чирен и нашата газопреносна система са важни за региона от гледна точка на неговото снабдяване с природен газ”, подчерта Георги Гегов. Той показа на място извършените сондажи. Първата сонда струва 5 млн. евро, ще бъде пробита и втора, която ще струва също толкова.