В Минск се състоя срещата за ЕАИС

В столицата на Беларус, Минск, на 10 октомври беше обявено за създаването на Евразийски икономически съюз(ЕАИС).

Към този съюз, в който влизат Русия, Беларус и Казахстан, се присъедини Армения. Киргизстан също потвърди намерението да встъпи в него. В Минск също се състоя среща на държавите на ОНД(в това политическо-икономически обединение влизат бившите републики на СССР, освен Прибалтика).

Срещата на ръководителите на ОНД стана главното политическо събитие на минските срещи на 10 октомври. И на него, естествено, беше обсъдена украинската криза, но президентът на Украйна Петро Порошенко отсъстваше. Вместо него в срещата участва посланикът на Украйна в Беларус.

Както заяви по този повод президентът на Узбекистан Ислам Каримов, на него му изглежда странно, че за уреждането на кризата в Украйна, Киев не се опитва да потърси помощта на истинските приятели. Създава се впечатление, че Порошенко не може да разбере – добре ли е за Украйна ОНД, или не, отбеляза Каримов.

В Минск президентът на Русия Владимир Путин отхвърли твърденията на страните от Евросъюза, Киев и Кишинев за това, че Москва уж пречи на евроинтеграцията на Украйна и Молдова:

– Ние никога не сме били противници за тяхното сближаване с ЕС и сами искаме да се сближим с Европейския съюз. Въпросът е в условията на нашето сътрудничество. Проблеми се създават във връзка с това, че нашите партньори не смятат за необходимо своевременно, открито и конкретно да обсъждат онези рискове, които възникват за руската икономика и за другите страни от ОНД във връзка с приемането от тях на правила за други търговско-икономически обединения.

В срещата на ОНД в Минск участваха президентите на Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Армения, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан и Молдова. Те подписаха в Минск пакет документи в сферата на граничния контрол, миграцията, противодействието против разпространението на наркотици и търговията с хора, а също документи в сферата на финансовото разузнаване.Следващата среща на държавите-участнички в ОНД ще се състои в Казахстан през есента на 2015 година.

Евразийският икономически съюз след присъединяването към него на Армения по равнище на БВП ще заеме пето място в света сред най-важните регионални икономически обединения от рода на ЕС. Това ще бъде най-голямото икономически интеграционно обединение на постсъветското пространство с население повече от 190 млн. души.

В много неща ЕАИС ще бъде аналог на Европейския съюз. Всички участници в ЕАИС се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работна сила и да провеждат съгласувана политика в ключовите отрасли на икономиката – търговията, енергетиката, промишлеността, селското стопанство, транспорта. Не е изключено, че в ЕАИС също ще бъде въведена обща валута.
/Гласът на Русия/