В Минск се оживи диалогът между Новорусия и Киев

На срещата  на Контактната група в Минск се случи „дългоочакван пробив“. Това заяви представителят на Донецката народна република Денис Пушилин, като подчерта, че това е първият значим пробив след срещата на „нормандската четворка“ на 12 февруари.

 „Най-важното е това, че започна диалог между Украйна и представителите на Донецк и Луганск“, отбеляза Пушилин.

Той заяви също така пред журналисти, че „мирът наближава“. Представителят на Русия в Контактната група Азамат Кулмухаметов заяви, че началото на преговорите дава основание за надежда, че мирното уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна ще продължи.

„Това е важно събитие, и най-важното е, че то се проведе на основата на прекия диалог. Това, което бе казано днес, дава основания за продължаването на мирното уреждане на конфликта“, каза Кулмухаметов.

Конструктивният характер на срещата потвърди и представителят на ОССЕ в Контактната група Хайди Талявини. Както съобщи ТАСС, първото заседание на подгрупата по политическите въпроси е насрочено за 16 май тази година. По думите на представителя на украинския президент Леонид Кучма, заседанието на работната подгрупа по въпросите за сигурност е планирано за 19 май.

„Работните групи искат да се срещат едва ли не всяка седмица. Всяка група има много въпроси с различна тежест, заради които трябва да се свикат срещи и да се започне работа“ каза той.

Кучма добави, че основната задача, която стои пред подгрупата по сигурността е изпълняването на изискванията за оттегляне на въоръжението от двете страни и прекратяването на огъня.

В Минск трябва да започнат работа четири тематични подгрупи, съставени от експерти по икономическите въпроси и възстановяването на обектите, по въпросите за бежанците, вътрешното разселване на хора и хуманитарното съдействие, по политическите въпроси и въпросите на сигурността.