В Лвов създадоха „черна карта“ на ресторантите с руска музика

В украинския град Лвов членове на Галицката партия създадоха карта на ресторанти, магазини и заведения, в които звучи руска музика. Местните активисти искат напълно да се забрани слушането на руска музика на подобни места. Украински медии пишат, че е отправена молба към жителите на Лвов да посочват кога и в кое точно заведение са чули “руска поп музика”.

До момента на картата са отбелязани 26 заведения, 15 от които са кафенета и ресторанти, а 11 са магазини, пише украинският “Леви берег”, цитиран от RT.

Още седмица ще продължава събирането на информация за обществени места и магазини, където звучи руска музика. Не е известно какви мерки активистите планират да предприемат по отношение на собствениците на заведенията. Официалните власти на град Лвов все още не са коментирали ситуацията.

Във връзка със събитията в Донбас членовете на Галицката партия считат за “престъпление” да се слуша руска музика в обществени заведения. Представителят на партията Олег Друл вече направи опит да забрани руската музика в публични места през 2000 година. Тогава той постигна успех – градският съвет забрани да се включва руска музика в магазини и заведения, обаче с времето собствениците спряха да изпълняват тази заповед.

Активистът твърди, че не става дума за решаване на въпроса със сила.

“Картата е обществена инициатива и метод за колективно въздействие върху собствениците на заведения, за да намалят пускането на руска музика. Тя разрушава аурата на град Лвов, чиято особеност винаги е бил украинският език”, заяви Друл. Той също така отбеляза, че репертоара на академичните заведения винаги включва в себе си твърде много произведения на руски автори.

Активистите призоваха в събирането на данни за “заведенията-нарушители” да участват всички жители на града.