В Крим се проведе XVII международен фестивал „Великото руско слово“

Тържественото откриване се състояло в сградата на Държавния съвет на Република Крим в Симферопол. По традиция събитието съвпада с рождения ден на великия руски поет Александър Пушкин, Деня на руския език и Деня на Русия.

При откриването на фестивала ръководителят на Крим Сергей Аксьонов подчертава, че „целта на враговете на Русия е да заличат руския свят от историята, да унищожат неговата идентичност, чиято основа е великото руско слово“.

В рамките на фестивала в Парламента на Крим е открита изложба на детски творби „Приказката е богата на мъдрост“, посветена на 225-годишнината от рождението на Александър Пушкин.

Виктор Емеляненко, председател на Законодателното събрание на Запорожка област,  в приветственото си слово към участниците във фестивала отбелязва:

За Запорожка област фестивалът „Великото руско слово“ е образец и пример за организиране и провеждане на обществени събития. Ние, заедно с ДНР, ЛНР, Херсонска област, както и кримчани преди 10 години отстоявахме правото си да говорим на родния си език, да почитаме руските традиции, вярата и да възпитаваме духовно-нравствени ценности у младото поколение“.

         

Председателят на Държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов припомнил, че „ този ден за кримчани винаги е бил повод да се обърнем към нашата култура и изкуство. По време на украинския период ние защитавахме тези ценности, фестивалът беше място за консолидация на привържениците на идеята за руския свят“.

Днес руският народ е изправен пред колосално цивилизационно предизвикателство, – посочва Константинов.

Участниците във фестивала „Великото руско слово“ поднасят цветя на паметника на Пушкин

Източници:

https://crimea.ria.ru/20240603/festival-velikoe-russkoe-slovo-otkrylsya-v-krymu-1137807618.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fdzen.ru%2Fnews%2Fsearch%3Ftext%3D

https://russkiymir.ru/news/325742/

https://crimea-news.com/society/2024/06/03/1384397.html

В Симферополе открылся XVII Международный фестиваль «Великое русское слово»

error: Съдържанието ни е авторско!