В Крим изследваха кораб от XIII век

Кораб с условно наименование «Фороски византиец» бе намерен в запазено състояние. Корабът се запазил, благодарение на това, че потънал на голяма дълбочина. Археолози изследваха корабокрушението от XIII век на 16 километра от селище Форос (Крим). След направените изследвания, директорът на Черноморския център за подводни изследвания (Симферопол) Сергей Воронов и завеждащият на отдела към Центъра за подводна археология и кандидат на историческите науки Виктор Вахонеев, съобщиха резултатите от изследванията.

Останките на потъналия някога кораб са били открити на дълбочина от 128 метра. Дължината на плавателния съд е била около 40 метра, до днес се запазили 32 м.

Изследователите установили, че във времето са се запазили цели фрагментите от кораба – част от палубата, 9 гребла, две мачти и други.

«Фороския византиец» е бил предварително датиран по намерените на него амфори, благодарение на които археолозите установили, че корабът е от XIII век. Причините за корабокрушението не са ясни. Руските археолози планират да продължат с изследователската работа по древната находка.

История на изследванията:

Корабът е намерен през 2008 година от експедиция, която се провеждала съвместно с Института по археологическа океанография към Университета в Роуд Айлънд и Океанографския институт «Удс Хол». През 2009 година корабът бил изследван с подводен апарат «Софокъл-1», а през 2010 година изследванията се провеждали с участието на технодрайвъри. Тогава за първи път водолазите провели изследвания на такава голяма дълбочина (128 метра).

Въпреки особените природни условия, корабът се е запазил добре. Това се дължи на това, че на големи дълбочини на дъното на Черно море съществува сероводороден слой – среда, лишена изцяло от кислород. Поради тази особеност, в тези условия добре се запазват органически останки, в това число и дървесина.
Античните градове на Крим преминават в зоната на Източна Римска империя след нейното отделяне от Западната (395 г.). В продължение на цялото ранно средновековие Югозападният Крим и преди всичко Херсон, са били форпостовете на Византия в Таврик. Известно време Източен Крим (Боспор) се намирал под управлението на Византия. Византийското владичество в Крим било прекъснато от Четвърти кръстоносен поход (1202 -12014 гг.), а през втората половина на XIII то се възстановило, но не за дълго. Вече в средата на XIV век, Херсонес по всяка вероятност, вече е бил управляван от генуезците.

„НАУКА И ЖИЗНЬ“