В Кремъл не са получили покана за участие в празненствата за 3 март

Възможно е поканата още да пътува по каналите на Външно министерство или въобще не е изпращана, предположи говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

„Не, досега ние в Кремъл не сме получавали каквато и да било покана на името на Путин“, заяви пред журналисти Песков.

В отговор на въпрос, как Кремъл се отнася към отсъствието на покана от България, Песков каза: Това е суверенно решение на суверенна България.

„Отнасяме се абсолютно нормално и с уважение и разбира се, искаме нашите български партньори действително да бъдат свободни от каквото и да било иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те по никакъв начин да не навредят на интересите на страната“, каза още Песков.

По-рано днес в руски медии се появиха информации, че България била поканила за празнуването на Деня на освобождението от османско иго президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, но не била поканила Путин, посочва ТАСС.

По информация на БТА, няма официално съобщение на нито една българска институция за покана към турския президент.

Според БТА, говорителката на българското външно министерство Бетина Жотева пояснява, че на официалните мероприятия взимат участие ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София, и допълва, че всички слухове за покана, отправена към президента на Турция, са груба манипулация и не отговарят на действителността. Тя уточнява, че ръководители на чужди страни не са били канени на официалните мероприятия по случай отбелязването на 138-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.