В Киев се проведе многохилядно литийно шествие

Представители на Украинската православна църква към Московска патриаршия извършиха в столицата на Украйна литийно шествие по случай Деня на покръстването на Рус и 1000-годишнината от кончината на кръстителя на Русия – светия княз Владимир, предаде РИА Новости.

Тържествените мероприятия се провеждат в Киев на 27-28 юли. В тях ще участват православни свещеници и вярващи от различни украински градове, както и представители от Българската, Румънската и Сръбската православни църкви.

Свещениците и вярващите устроили шествие от парка Владимирская горка до Киево-Печорската лавра, където извършили нощно бдение.

Пресслужбата на Украинската православна църква категорично опроверга информацията на министерството на вътрешните работи, че в литийното шествие участват едва 6 хил. души.

„Може да се каже, че днес ние събрахме два Майдана, ако не и три. Участниците в шествието бяха толкова много, че изцяло изпълниха централните улици“, заяви представителят на пресслужбата на УПЦ Василий Анисимов.

По неговите думи, потвърждение на това лесно може да се открие в Интернет, тъй като литийното шествие е било заснето от множество камери. При това Анисимов уточни, че оценката от 100 хил. произтича от сравнението на размаха на днешното литийно шествие с броя на зрителите на концерта по случай Деня на покръстването на Рус, който се проведе в Киев в присъствието на Светейшия патриарх Кирил преди няколко години, когато броят на участниците е бил „приблизително същият“.