В Киев пристигнаха наемници от САЩ

В Киев пристигнаха около 300 военнослужещи с опит във  военни мисии в Ирак и Афганистан, съобщи телевизия RT, позовавайки се на съобщение от военно-дипломатически източник в украинската столица. По всичко личи, че вместо украинските екстремисти, в Киев ще воюват чуждестранни професионални наемни бойци.

Наричат ги “войниците на късмета“ (soldiers of fortune), те имат голям опит в бойни мисии, а повечето от тях са били наемни войници в Ирак, Афганистан, Колумбия, Нигерия и други държави. Източникът не уточни националната принадлежност на наемниците, отбелязвайки, че повечето от тях са от голяма охранителна корпорация в САЩ Academi, бивша Blackwater, която представлява армия от 20 хиляди души, изпълняващи поставени задачи, без да се обвързват с международни конвенции.

Един от служителите на корпорацията Нил Елис разказва: „Съобщават ти – имаме за теб работа, ще ти платим. Ти отговаряш: Добре – това законно ли е? Те ти отговарят – да или не. И ако те устройва отговорът, ти веднага заминаваш. Единственото условие необходимо за тази работа е да си  винаги готов да тръгнеш“.

Има подозрения, че корпорацията Blackwater има неофициална добре въоръжена група от наемници, които не се отчитат за действията си нито пред правителството на САЩ, нито пред когото и да било. Съществуват подозрения, че служителите на тази компания действат на принципа „първо стреляй, а след това питай“, разказа конгресменът Илайджа Къмингс.

Сред „войниците на късмета“ има и бивши разузнавачи, които използват уменията си, за да спечелят пари. Те  предлагат услугите си открито в интернет и са готови да действат в която и да е страна по света и да изпълняват различни сложни задачи. По принцип това са интернационални отряди. При вербуването на наемниците фирмите предпочитат лица между 30-40 години, които се отличават с висок професионализъм и дисциплина. Много от фирмите имат свои собствени тренировъчни бази на територията на САЩ. Наемници се сражават за САЩ в Близкия изток и получават в пъти повече пари от американските войници. Най-търсени са бойци като рейнджърите, зелените барети, отряда „Делта“ от САЩ, британските специални сили на ВВС (SAS) и морските спецзвена 1233211(SBS), бивши полицаи от спецчастите, офицери от запаса.  Бившите спецове и наемници с голям стаж са способни да действат на границата на международните правови норми и често дори я прекрачват.

Едва зарасна раната Ирак, и се отвори друга – Афганистан. Неотдавна в пространството се появи шокиращо видео, на което се вижда как американски наемници, но този път от компания Armour Group, охраняващи американското посолство, се гаврят с афганистански военнопленни.