В Жуков откриха улица, кръстена на български генерал от II световна война

Улица, кръстена на изтъкнатия български военачалник полковник Владимир Стойчев, командвал Първа българска армия по времето на Втората световна война, бе открит в руския гр. Жуков, Калужска област, съобщиха от българското посолство в Москва.

Паметната плоча в чест на Владимир Стойчев бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация г-н Бойко Коцев, областния управител на Калужска област Анатолий Артамонов, ръководителя на администрацията на Жуковски общински район Анатолий Суярко и кмета на Жуков Олга Ким.

За първи път в Русия се открива улица в чест на чуждестранен военачалник.

Генерал-полковник Владимир Стойчев е два пъти герой на България,  кавалер на Ордена „Суворов“ I ст. и Ордена „Кутузов“ I ст., основател на Българския олимпийския комитет. Той е единственият чуждестранен гражданин, участвал в Парада на Победата през 1945 г. като част от състава на Трети украински фронт.

В дните на Втората световна война Първа българска армия под командването на Стойчев влиза в състава на Трети украински фронт. Рамо до рамо със съветските войски нашата армия участва в кръвопролитните сражения с хитлеристките войски, проправяйки си път до Унгария и Австрия, и посреща Победата при Клагенфурт. В тези боеве се проявява изключителният пълководчески талант и военен гений на генерал Стойчев.

В своето слово на церемонията по откриването на улицата посланик Бойко Коцев отбеляза, че Генерал Стойчев е една от тези легендарни исторически личности, които са олицетворение на всичко онова, което от древни времена обединява българския и руския народ.

“Уверен съм, че днес основната задача е да съхраним именно тези исторически и духовни връзки между България и Русия,  които са главната предпоставка за продължаване на плодотворното общуване между нашите народи и задълбочаване на взаимноизгодното сътрудничество“, подчерта Бойко Коцев.