В Донецк са гласували "за" независимост почти 90%

Приключи референдумът за независимост на Донецк и Луганск. Избирателната активност на референдума в Луганската област е била 81%, а 89,7% от гласувалите на референдума в Донецката област са подкрепили независимостта на региона, съобщиха от местната Централната избирателна комиссия, предаде РИА Новости.

Донецки лидер на опълченците от Народно опълчение на Донбас обяви, че след като окончателните резултати бъдат съобщени официално, всички украински военни в региона ще бъдат смятани за окупационна армия.

Говорителят на европейския комисар за външните отношения Катрин Аштон – Мая Кочиянчич пък заяви, че Европейският Съюз от своя страна не признава резултатите от референдума за самоопределение на Донбас. заяви говорителят на европейския комисар за външните отношения Катрин Аштън.

Активността в Луганск към 17 ч. местно време е надхвърлила 78%. „Гласували са всички, които подкрепят суверенитета на Луганската република, разбирайки, че така слагат бариера на кафявата чума”, каза Олег Царьов.

Вчера (11 май) лидерът на движението „Югоизток“ Олег Царьов призова хората, след огласяването на резултатите в понеделник, да излязат по площадите и да празнуват.

В Краснойрмейск гласуването бе преждевременно приключено. Решението е  взето с оглед на съществуваща заплаха за живота на избирателите от страна на т.нар. Национална гвардия на Украйна. Пред сградата на градския съвет бойци от Националната гвардия на Украйна открили стрелба по мирни граждани, в резултат на което единият от гражданите е бил застрелян в тила, а друг ранен, съобщи УНН (украинска информационна агенция). Въоръжените бойци от батальона „Днепр” на украинската Национална гвардия са пристигнали в града, унищожили  пунктовете за гласуване, изгонили хората и отнели бюлетините. Там избирателните урни с бюлетините и списъците с гласоподаватели все пак са били успешно евакуирани.

Бюлетините са били преброени през нощта и резултатите от гласуването ще бъдат огласени в понеделник  (12 май) преди обед.