В Донецк пристигна Тихвинската икона с лика на Божията Майка

В Донецк пристигна чудотворната Тихвинска икона с лика на Божията Майка, наречена още „Опълченска“, предаде ИТАР-ТАСС.

Опълченците на ДНР извършиха литийно шествие със светинята и за няколко часа тя престоя пред сградата, където в момента се намира правителството на Донецка народна република, за да може всеки желаещ да се поклони и помоли пред чудотворния лик. След молебена иконата е върната обратно в мъжкия манастир Успение Богородично в град Тихвин (Русия).

„Тази икона е пазителка на опълчението. Тя е доставена от Русия, за да може хората да се помолят за здравето на опълченците и за упокой на загиналите“, каза представителят на батальона „Восток“, който охранява светинята.

Иконата-на-Тихвинската-Божия-майка-пристигна-в-Донецк0

Тази икона е съпровождала руски опълченци във времето на Отечествената война с Наполеон през 1812 година и е била до тях в битката на Бородинско поле, а след това е съпровождала тихвинската дружина на опълчението в Кримската война 1855-1856 гг.

Освен това, според преданията, именно Тихвинската икона на Божията Майка е прелетяла със самолета над Москва по нареждане на Сталин във Втората Световна война, след което нацистките войски така и не успели да превземат Москва. Опълченците на Донбас вярват, че светинята ще им помогне да защитят земите и народа си от атакуващите ги украински радикални сили.