В Донбас се появиха тъмнокожи наемници на Киев

Киев е прехвърлил тежко въоръжение и групи от чуждестранни наемници към линията на съприкосновение с Донбас. Това твърди представителят на народната милиция на Луганска народна република (ЛНР) Андрей Марочко, пише Вести.ру.

По думите му в района на Новозвановка са разположени пет самоходни артилерийски установки, а близо до Степное в горския пояс са открити танкове, укрити с маскировъчни мрежи.

Също по данни на отбранителното ведомство на ЛНР, в Малиново е забелязано присъствието на „тъмнокожи военни в една от частните военни компании, които западните страни изпращат“ в зоната на силовите операции в Донбас. Наемниците носят униформа на Въоръжените сили на Украйна и говорят на английски език.

Марочко отбелязва, че обстановката в зоната под контрола на народната милиция не се е променила и остава стабилно напрегната, предава ТАСС.

Освен това командването на украинските въоръжени сили е одобрило използването на тежка артилерия в района на ясиноватския контролно-пропускателен пункт на пътя Донецк-Горловка, посочва представителят на Министерството на отбраната на Донецка народна република Едуард Басурин.

Междувременно, през нощта на 12 март силите за сигурност на Украйна са атакували територията на донецкото летище в село Спартак. При обстрелите са били използвани 11 мини от 120 мм калибър, различни гранатомети и стрелково оръжие. Освен това е бил обстрелят участък от пътя Донецк-Горловка.