В ДНР въведоха специален режим на самоуправление и насрочиха дата за избори

Властите в Донецката народна република (ДНР) въведоха на територията й специален режим на самоуправление и възнамеряват на 18 октомври тази година да проведат местни избори. Това се казва в изявление на лидера на ДНР Александър Захарченко, разпространено днес от Донецката информационна агенция.

Според Захарченко, последните действия от страна на Киев за приемане на поправки в конституцията на Украйна са доказателство за това, че „киевският режим де факто е излязъл от Минския мирен процес“.

„В създалите се условия Донецката народна република е принудена заради спасяването на Минските споразумения самостоятелно да пристъпи към тяхното изпълняване“, заяви лидерът на републиката. Захарченко акцентира върху това, че ДНР „започва да действа незабавно, без да чака, кога Киев ще се вразуми“.

„Първо, ДНР обявява, че на територията й действа специален режим на самоуправление, някои условия от който са споменати в закона на Украйна „за особения статут на Донбас“, в точка 11 от комплекса от мерки (по изпълняване на Минските споразумения), както и в предложения от нас проект за поправки в конституцията на Украйна. Второ, в изпълняването на т. 4 и 12 от комплекса от мерки на 18 октомври тази година е насрочено провеждането на местни избори в цялата територия на ДНР“, се казва в изявлението на Захарченко.

Изборите ще бъдат организирани като се вземат предвид принципните положения на проекта за закона на Украйна за провеждане на избори, разработен от ДНР и ЛНР и предаден в контактната група в рамките на „диалога за модалност на провеждането на местни избори“. „В изпълнение на т.12 от комплекса от мерки местните избори на 18 октомври ще бъдат проведени при съблюдаването на съответните стандарти на ОССЕ при мониторинг от страна на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на ОССЕ и други международни организации. Процедурата за мониторинга и работата на наблюдателите сме готови да съгласуваме в рамките на контактната група“, се подчертава в изявлението.

Според Захарченко, представители на Украйна се участвали в обсъждането и съгласуването на горепосочените решения. „Възлагам на правителството и на Централната избирателна комисия на Донецката народна република съвместно с Народния съвет да предприемат изчерпателни мерки за реализирането им. Сигурен съм, че те ще позволят не само да съхраним Минския мирен процес, но и да му придадем необходимата динамика. И в крайна сметка, да доведат до окончателното прекратяване на войната в Донбас и до политическото разрешаване на предизвиканата от нея глобална криза“, каза още Захарченко.