В дневния ред на Русия не стои въпрос за военни действия в Украйна

В дневния ред на Русия не стои въпрос за военни действия в Украйна, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков в ефира на предаването HARDtalk на BBC.

„Определено този въпрос не стои в дневния ред на Русия. Но, ако правителството на Украйна продължи да не обръща внимание на тежката ситуация в източните региони на страната, това може да доведе до много лоши последствия”, цитира думите на Песков ИТАР-ТАСС.

Коментирайки съобщението за гибелта на боец от отряда за самоотбрана в Крим от куршум на снайперист, Песков заяви, че Русия е осведомена за подготвящите се провокации на полуострова. Той отбеляза, че украинските военнослужещи, разположени на територията на Крим, могат свободно да напуснат територията на полуострова. „Те трябва да направят своя избор – или да се присъединят към войските на Крим, които ще станат част от руската армия, или да напуснат територията на полуостров Крим”, каза още Песков.

Относно санкциите от страна на Запада, Песков отбеляза, че Русия ще се превключи на други партньори в случай на възможни икономически санкции от страна на САЩ и ЕС. „Ако един икономически партньор от едната  страна на света налага санкции, ние ще обърнем внимание на партньорски отношения със страните от другата част на света. Светът не е еднополярен, ние ще се концентрираме на отношенията с другите ни икономически партньори”, каза в ефира на BBC Дмитрий Песков.