В деня на 70-тата си годишнина известният руски режисьор Никита Михалков получи поздравления от президента и патриарха

Носителят на „Оскар“ (1995 г.) и „Златна палма“ на кинофестивала в Кан (1994 г.) за филма „Изпепелени от слънцето“, Никита Михалков днес отбелязва своя 70-ти юбилей.

В поздравителната телеграма до режисьора руският президент Владимир Путин отбеляза приноса на Михалков за запазването на руските традиции.

„В разгара на обществения и културен живот на страната вие винаги сте пълни с нови идеи и творчески планове. Смело се заемате с най-дръзките творчески проекти и неизменно постигате успехи. Убеден съм, че основната тайна на Вашите професионални постижения – това е големият и щедър талант, наистина неизчерпаемата енергия и трудолюбието. И, разбира се, искрената загриженост за запазването на великите традиции на руската култура“, се казва в поздравителната телеграма на руския президент.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил поздрави кинорежисьора Никита Михалков по случай 70-тия му рожден ден и го награди с Орден на светия благоверен княз Даниил Московски I степен за работата му за духовно-нравственото състояние на обществото и подкрепата при строителството и възраждането на храмове и манастири.

„Познавам Ви като човек, който с особено сърдечно внимание преживява съдбата на родината и не е равнодушен към отнасящото се за духовно-нравственото състояние на обществото. Вие успешно реализирате много значими медийни проекти, призвани да помогнат за съхранение на националната историческа памет, популяризиране на богатото духовно и културно наследство на народа ни и утвърждаване на евангелските идеали в живота на съгражданите ни“, се казва в словото на патриарх Кирил, цитирано от сайта на РПЦ.

Предстоятелят на РПЦ отбеляза, че създадените от режисьора филми, „изпълнени с искрено и безкористно патриотично чувство, увлекателно и достъпно разказват на съвременниците ни за историята, културата и православните традиции на Русия“.

Първойерархът изрази признателност на Михалков за „подкрепата за строителството и възраждането на храмове и манастири, за развитието на църковната мисъл и просвещение“, както и за активното участие в дейността на Патриаршеския съвет по култура.

Михалков е председател на Съюза на кинематографистите в Русия и президент на националната кинопремия „Златен Орел“. Носител е на „Оскар“ (1995 г.) в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ и „Златна палма“ на кинофестивала в Кан (1994 г.) за филма „Изпепелени от слънцето“. Режисьорът е и кавалер на ордена „За заслуги пред Отечеството“.