В Дебалцево отвориха хуманитарен коридор

От министерството на отбраната на Донецка народна република съобщиха, че украинската армия едва днес се съгласила да съдейства за осигуряването на хуманитарен коридор за бягащите от зоната на военни действия мирни граждани, предава ТАСС.

След няколкодневен мощен обстрел на Дебалцево и околностите му, опълченците успели да се договорят с украинските военни да осигурят съвместно хуманитарен коридор. Днес от Донецк е излязла колона от 20 автобуси, предназначена за евакуацията на мирното население от района на Дебалцево.

„Колоната тръгна от Донецк и в момента е на път. Засега няма данни за обстановката в района на евакуацията“, заяви представителят на военното ведомство на ДНР Едуард Басурин. По думите му, в Донецк обаче все още се чуват изстрели.

Омбудсманът на ДНР Даря Морозова заяви на “Интерфакс“, че за желаещите да напусната зоната на конфликта е отворен хуманитарен коридор.

„Хуманитарният коридор е открит от 09:00 до 17:00 ч. Ще бъдат предоставени 20 автобуса за желаещите да напуснат територията на военни действия. Жителите ще бъдат превозвани до територии, които са под контрол на ДНР, основно Макеевка и Донецк. Целта е, мирни граждани да бъдат евакуирани в места, отдалечени от линията на съприкосновение“, отбеляза Морозова.

„От 09:00 започна да тече временно примирие. Договорено е прекратяване на огъня от двете страни за няколко часа“, поясни Басурин.