В годишната си реч, американският президент нападна Русия

Американският президент Барак Обама говори във вторник вечерта пред Конгреса. Той направи ежегодното си обръщение „За състоянието на съюза“.
Президента на САЩ обеща на американците процъфтяване през XXI век и световно лидерство. Във външната политика Обама призова за преговори с Иран и Куба, но не се въздържа от нови остри атаки срещу Русия и индикации за безкомпромисното съперничество с Китай, пише РИА“Новости“.

Предпоследната годишна реч на Обама, чиито президентски правомощия изтичат през 2017 г., бе издържана в триумфални тонове, че Америка е преодоляла последиците от рецесията в икономиката. Освен това след края на войната в Ирак завърши и основната част от военната кампания в Афганистан, въпреки че така и не настъпи мир в двете страни.

„Вече 15 години живеем в новия век. Петнайсет години, които започнаха с това, че тероризмът засегнала нашите брегове, с това, че новото поколение воюва в две дълги и скъпи войни. Петнайсет години, в които имаше тежка рецесия в страната ни и в света. За мнозина това беше и все още е трудно време, но днес ние обръщаме страницата“, каза Обама.
Според него, американската икономика е създала след кризата повече работни места, отколкото ЕС, Япония, и всички развити страни, взети заедно. Освен това Обама, в съответствие с редица прогнози, обяви САЩ за лидер на световния енергиен пазар.
„Ние вярваме, че можем да се намали зависимостта от вноса на петрол. Днес Америка е номер едно по петрол и газ.В същото време той призова Конгреса да даде на президента повече права да сключва търговски сделки и да одобрява мащабни инвестиции в инфраструктура.

Американският президент отново изложи концепцията за американската доминация в света чрез създаване на правила за глобалната икономика и редуването на дипломация и военна сила.
Обама отправи нови остри атаки срещу Русия, която САЩ обвиняват в намеса във вътрешните работи на Украйна, Москва отрича тези твърдения.

„Ние демонстрираме влиянието на американската мощ и дипломация. Ние подкрепяме украинската демокрация и даваме гаранции на нашите съюзници в НАТО“, каза Обама.

Президентът на САЩ също е описа и инициативи за подобряване на отношенията с Куба. „По отношение на Куба, ние променяме политиката, чийто срок на годност изтече отдавна … „. „Тази година, Конгресът трябва да започне работа, за да се сложи край на ембаргото“, добави той, въпреки твърденията на републиканската опозиция, че нищо подобно няма да се случи.

Обама също даде да се разбере, че САЩ възнамеряват да се преборят с с Китай за влияние в Азия.

Президент на САЩ спомена само мимоходом новата война срещу групировката „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, където все още няма очевиден успех. В същото време, според Обама, ударите срещу ИД „спират обидни“ групи. Президентът на САЩ също изрази солидарност с жертвите на тероризма и се изказа срещу антисемитизма и стереотипи, обидни думи по адрес на мюсюлманите.

Въпреки триумфалния тон на речта, Обама призна наличието на вътрешни проблеми в Съединените щати, като например икономическото неравенство и бедността, ниските нива на социални гаранции. Например, в САЩ все още не съществува задължителен отпуск по болест и майчинство, а жените не разполагат с равни права с мъжете по отношение на заплатите, каза Обама. Той философски отбеляза, че „няма нищо, което да помага на хора да свържат двата края, като по-високите заплати“.

Президентът на САЩ се опита да не се задълбочава в описания на безпрецедентната вълна от протести срещу действия на някои полицаи срещу цивилни членове на малцинствени групи, последвана от убийството на няколко полицаи.

Президентът на САЩ заяви, че ще бъде в политическа конфронтация с републиканците, които придобиха контрол на двете камари на Конгреса. В случай на опити за спиране на реформите, извършвани от администрацията, той заплаши с президентското вето.
Президентът на САЩ заяви, че по негово мнение е възможно да се ограничи оповестената от Едуард Сноудън програма за мащабно следене от американските служби на американски граждани. Според него тайните служби са успели да „увеличат прозрачността“ и „изграждат нови бариери срещу злоупотреби“.

Най-силни ръкопляскания Обама получи при думите за икономическия растеж, а най-слаби – в частта за външната политика.
Сред многото традиции по време на речта на президента, беше и тази, която води началото си от периода на страх от ядрена война със СССР. В случай на „катастрофално нападение“, докато всички лидери на САЩ са се събрали на Капитолия, един член на администрацията по време на речта е в тайно скривалище и е там под охрана, за да бъде в състояние да поведе страната при внезапна смърт на всички лидери. Тази година, речта на Обама не изслуша транспортният министър Антъни Фокс, тринадесетият в списъка на потенциалните наследници на Обама по време на война, както и няколко членове на Конгреса.

Въпреки грандиозния характер на речта на американския президент, неговата власт е силно ограничен чрез система от проверки и балансиране, регулирани в Конституцията, и в действителност само една малка част от обещанията пред Конгреса се реализират.  Сайтът Fivethirtyeight.com изчислява, че Обама е изпълнил общо 14% от обещанията си в речта пред Конгреса през 2014 г., и само 5% от това, което е обещал през 2013. /Бгнес