В борбата с подкупите Киев дава свобода на корупцията

Украинските власти оставиха без каквото и да било урегулиране на въпросите във връзка с корупцията до 25 април 2015 г., пише ukraina.ru.

Отмениха един закон, а друг, въпреки че е в сила ще започне да се прилага на практика едва след 6 месеца. Правовите последствия от тази стъпка ще се усещат още няколко години, пише д-р на юридическите науки и професор Николай Хавронюк.
Съответните разпоредби присъстват в текста на закона «За предотвратяване на корупцията», приет във Върховната Рада на 14 октомври.

«Този закон влиза в сила от следващия ден на публикуването му и се прилага на практика след 6 месеца от деня на влизането му в сила», се посочва в заключението на документа.
Както стана известно, тази разпоредба в закона въведе Виктор Чумак народен депутат от партия «Удар» на Виталий Кличко, и председател във Върховната рада на Комитета по въпросите за борба с организираната престъпност и корупция.

«Можете да си представите как трябва да се промени нивото на корупцията в Украйна, ако законодателят им казва: «За вас може всичко!», а ние наивните чакаме някакви реформи и подобрения…», пише Хавронюк.

Той нарисува детайлна картина на това, което чака Украйна в близко бъдеще.
«Прикривайки се с парламентарните избори, с шумни и цветни лозунги за цялостна, безмилостна и безкомпромисна борба срещу корупцията, властта мълчаливо и за дълго оставя без никакво правно регулиране на важни въпроси, като: деклариране на доходи и разходи (тоест, крадете и никой няма да ви пита откъде сте откраднали), без специални проверки на кандидатите за държавни постове – проверки за съдимост и дипломи за висше образоване, без провеждане на антикорупционни експертизи на законопроектите (представители на олигархията, продължавайте да лобирате икономическите си интереси), без проверки на роднините, заемащи държавни постове (свободен път към непотизъм и връзкарството) и т. н. С две думи – Празник за корупцията!», пояснява юристът.

«В действителност, всичко изредено до тук означава колапс в предотвратяването на онази същата корупция, на която новите киевски власти обявиха безпощадна война», категоричен бе Хавронюк.