В Амурска област е стартирало дело срещу гражданка, която намери на пътя късове злато

В районния съд на руския град Зея в далекоизточната Амурска област е стартирало  дело срещу гражданка, която намери на пътя късове злато. Сега радостта от находката е сменена от очакването за немалък срок зад решетките, пише Риа Новости

Трийсет и пет годишната обвиняема е заплашена от петгодишна присъда за незаконно съхранение на злато. Според следствието, през есента на миналата година жената е намерила край пътя удивителна находка – 24 слитъка самородно злато, тежащи общо над осем килограма. Без примесите, съдържанието на чистото злато в късовете се е оказало над седем килограма и половина.
Скъпоценната находка, която е оценена от следствието на 19 млн. рубли (над 300 хил. евро – б. пр.), е била прибрана от жената и съхранявана в автомобила ѝ. Но на нея ѝ е провървяло само веднъж – органите на реда са спрели колата и са взели златото.
Малко по-късно дамата получава обвинение по много неприятна разпоредба, член 191 от Наказателния кодекс на Русия: „Незаконно съхранение, превозване на скъпоценни метали във всякакъв вид и състояние, с изключение на ювелирните и битовите изделия “. Сега я очаква съдията, вероятно този, разглеждал подобно дело в същия съд.
Ответник по него е бил мъж, който през 2015 г. намира в гората пакет, в който е имало злато в насипно състояние, както и къс. И при този случай гражданинът не е съобщил на съответните органи, че е намерил нещо ценно. По-късно следствието научава стойността на находката – над пет милиона рубли (близо 80 хил. евро – б. пр.), по данни на Централната банка.
Обяснимо е, че в райони, където се добива злато, такива находки са възможни. Гражданите са наясно с това. Но за това са прекрасно осведомени и правоохранителните органи, които са се научили да търсят и намират незаконния товар.