Вярващите в Петербург чакаха цяла нощ пред мощите на Николай Чудотворец

Мощите на св. Николай Чудотворец бяха доставени в Александро-Невската лавра в Санкт Петербург, съобщи Газета.ru в четвъртък (13 юли), като се позова на информация от местното издание Фонтанка.ru.

Православните вярващи започнаха да се редят на опашки пред мощитена светеца още от 23ч. на 12 юли, където прекараха на крак цялата нощ. До сутринта на 13 юли събралите се поне 1000 души на опашка достигнаха до моста на река Монастирка.

Очаква се, че достъпът до храма ще е открит до 16 часа, а в следващите дни до 28 юли светите мощи ще са достъпни за поклонение от 7 ч. сутринта до 22 ч. вечерта.

Николай Чудотворец живее през III-IV век и е умира на около 75 годишна възраст, след което мощите му са съхранявани на територията на съвременна Турция. В Средновековието мюсюлманите унищожават християнските храмове, а търговци от гр. Бари (Италия) през 1087г. откриват и вземат гробницата на светеца. Смята се, че с посещението си в Русия мощите на Николай Чудотворец за първи път от 930г. напускат папската базилика в гр. Бари.