„Върви, народе възродени“ звуча пред паметника на светите Кирил и Методий в Москва

Българската общност в Москва засвидетелства почит и уважение пред делото на светите братя Кирил и Методий на тържествена церемония пред паметника им в центъра на руската столица.

В церемонията участваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е на посещение в Москва, българският посланик Бойко Коцев, аташето по отбраната бригаден генерал Детелин Мажгуров, дипломати и представители на българската общност, съобщиха от българското посолство в Москва.

В словото си посланик Бойко Коцев отбеляза приноса на светите братя Кирил и Методий и на кирилицата за духовното развитие на България, както и за единението на славянството.

„Кирилицата създаде специални връзки между България, славянските страни и Русия. Тези връзки са неподвластни на времето и на съвременните предизвикателства. Именно делото на първоучителите светите Кирил и Методий заздрави духовната връзка между нашите народи преди повече от 1000 години като тази духовна връзка не е прекъсвала и в най-преломните исторически моменти“, заяви посланик Коцев.

На церемонията , организирана от правителството на Москва и Славянския фонд на Русия, присъстваха представители на всички славянски страни, на московското кметство, Руската православна църква, руски обществени  организации и др.

Българите поднесоха венец на паметника първи сред всички представители на славянски страни. Тази традиция се спазва всяка година, но сега за първи освен  химна на България прозвуча и българскят химн на буквите „Върви,народе възродени“.

Председателката на Славянския фонд на Русия Галина Боголюбова награди посланика на България Бойко Коцев с Орден на светите равноапостолни Кирил и Методий – награда, която се връчва за приноса му в съхраняването и развитието на славянското културно наследство.