Въпреки предупрежденията на руснаците: Радев направил „кобрата на Пугачов” с МиГ-29 (ВИДЕО)

Петият президент на България – Румен Радев, е първият генерал в най-новата ни история, избран за държавен глава. Във военните среди никой не оспорва, че Радев е един от най-добрите ни въздушни асове, пише в. Телеграф.

Той е първият и единствен засега български пилот, който е успял да направи с МиГ-29 прочутата фигура от висшия пилотаж „кобрата на Пугачов”. Наименованието идва от агресивната изправена поза, която хищната змия заема секунди преди да атакува и да нападне жертвата си.

А как става във въздуха – изтребителят лети хоризонтално и в един миг се изправя вертикално. Заема ъгъл на атака 100 – 110 градуса. И продължава полета си по хоризонтала – изправен, лети дори леко наклонен назад, с корем напред.

През 1990 г. в авиобаза Равнец пристига руски пилот изпитател. Тогава поради грешка на наш летец, двигателите на един от изтребителите МиГ-29 излизат от строя. Тъй като самолетите са нови и в гаранция, от Русия изпращат други двигатели. С тях идва и изпитател да ги облети във въздуха. След като изпълнява задачата, руснакът прочел лекция на летците за възможностите на МиГ-29. В нея подчертал, че конструктивно изтребителят не е пригоден с него да се прави „кобрата на Пугачов”.

Младият летец Радев решил точно обратното – че това е възможно и се амбицирал да го докаже. Започнал да чете томове техническа литература, да тренира и успял. Как – само той знае.

Невероятното изпълнение на красивата фигура успяха да видят стотици хиляди столичани на авиошоуто „Това сме ние” преди две години. Тогава той смая публиката, прелитайки на няколко метра над пистата на софийското летище, като обърна изтребителя по гръб, с колелата нагоре.