Външните министри на страните от Г-7 се обявиха за оттеглянето от власт на Асад

Външните министри на страните от Г-7 потвърдиха позицията си, изискваща оттеглянето от власт на президента Башар Асад с цел разрешаване на ситуацията в Сирия, се казва в съвместен документ след срещата им в Хирошима, предаде РИА Новости.

„Сирия крайно се нуждае от ново правителство, представляващо всички общности в страната и способно да защити народа ѝ, борейки се срещу тероризма и способно да построи отново страната“, се отбелязва в документа.

Участниците в срещата призоваха световната общност да изпълни резолюциите №2254 и № 2268 на Съвета за сигурност на ООН относно бързия, безопасен и безпристрастен достъп към хуманитарна помощ за всички нуждаещи се в Сирия. Министрите също така подчертаха, че „работят над дългосрочната и устойчива пост-конфликтна стабилизация в Сирия“.

„Седморката“ изрази сериозно безпокойство във връзка с изводите на Организацията за забрана на химическите оръжия за това, че химическо оръжие е било използвано в Сирия през 2015 г.

„Подчертаваме важността от откриването и изправянето пред отговорност на виновните за това лица“, се посочва в съвместното заявление на срещата на Г-7 в Хирошима.

Тази седмица в Женева ще се проведе поредният кръг от междусирийските преговори, където един от въпросите, предизвикващ разногласия между страните, е съдбата на сирийския президент Башар Асад, припомня РИА Новости. Част от сирийската опозиция и западните страни подкрепят идеята за оставката му. Към противоположната гледна точка се придържат умерената опозиция и представителите на Русия. Зам.-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков подчерта по-рано, че изискването за оставката на Асад  „изцяло лишава от перспективи всякакъв политически процес“.